J.Aho & P.Leinonen
JUHAT

Ohjaus: Perttu Leinonen
Näyttämöllä: Onerva Kärkkäinen, Timo Torvinen, Henri Halkola ja Iida-Maaria Lindstedt
Puvut: Anne Kotola
Lavastus: Heini Maaranen

Juha on hiljainen mies yksin kasken kaadossa. Vaimon kanssa voi silti kehittää riidan. Ei siihen tarvita kun omaa aikaa ja Juhani Ahon keskenään riitaantuvat ajatukset.

Kesto: 30 min
Pe 27.7. klo 19.00


Pentti Haanpää
JAAKOBIN PAINI

Toteutus: Tao, Matti Rasi ja Keittiötyöryhmä
Koreografia: Elina Tähtelä
Rooleissa muun muassa: Juha Hurme, Jouni Rissanen, Jonna Kuittinen, Pekka Johansson, Pasi Lappalainen, Timo Torvinen…

Jaakobin paini on pienoisnäytelmä saman nimisestä Pentti Haanpään novellista, tulistettuna Shakespearella ja valkealla.

Kesto: 30 min
Pe 27.7 klo 21.00


Pentti Haanpää
KAIKEN VANHAN KOHTALO

Juha Hurme ja Timo Torvinen esittävät Pentti Haanpään lyhytnovellin Kaiken vanhan kohtalo.

Kesto: 10 min


Ja 10 minuutin väliajan jälkeen:

J. Rissanen
SOKRATEEN TESTAMENTTI
KOSKENNISKA

Ohjaus: Jouni Rissanen
Rooleissa: Pekka Johansson, Hanna Hautala ja Ville Natunen

Sokrateen sanotaan todenneen, että hänen viisautensa perustuu siihen, että hän ei luule tietävänsä sellaista, mitä ei tiedä. Hän havaitsi, että hänen keskustelukumppaninsa eivät tienneet mitään mutta luulivat kyllä tietävänsä paljonkin ja se olikin riittävä syy tuomita hänet kuolemaan. Sokrateen testamentti käy läpi tämän sivistyksemme etuvartijan viime hetket ja pohtii, onko hänen filosofisilla ajatuksillaan käyttöä härkäpäiden ja ”somettajien” Suomessa.

Kesto: 60 min
La 28.7 klo 19.00


Volter Kilpi
PUKKILA
OKLAHOMAN ULKOILMATEATTERI

Dramatisointi ja ohjaus: Juha Hurme
Pukkilana toimii Tomi Alatalo. Muissa rooleissa Toni Harjajärvi ja Juha Hurme

Muinaisen Kustavin rikkaat kapteenit ja isännät pitävät kokousta kovin panoksin Alastalon salissa. Mukana on yksi häirikkö ja vastarannan kiiski, Pukkilan kapteeni. Kilpi kirjoittaa tämän kuumakallen repliikkeihin ja ajatuksen juoksuun hurjinta tekstiään. Pukkilan hahmo on klassikko. Jokainen tuntee ainakin yhden Pukkilan.

Kesto: 35 min


Ja 10 minuutin väliajan jälkeen:

Marja-Liisa Vartio
VATIKAANI

Ohjaus: Juha Hurme
Pääroolissa Heidi Kiviharju
Musiikki ja äänet: Kielo Kärkkäinen
Koreografia: Emmi Kallioniemi
Kuoro: Kielo Kärkkäinen, Emmi Kallioniemi, Juha Hurme
Dokumentointi: Lulu Salmi

Marja-Liisa Vartion Vatikaani on unikuva, proosaruno, taidenovelli tai humoristinen kertomus. On helppo hairahtua tulkitsemaan sitä. Oklahoman Ulkoilmateatteri ei tulkitse, vaan esittää Vartion hienon tekstin sellaisenaan. Tuloksena on ihana esitys. Katsoja saa sitten mietiskellä, mitä tämä tarkoittaa.

Kesto: 35 min
Su 29.7 klo 14.00


VIERAILIJAT

Eeva Soivio ja Lauri Maijala
MUSTARASTAS – ELI KADONNUT VELI

Ohjaus: Lauri Maijala
Näyttämöllä: Eeva Soivio
Äänisuunnittelu: Jani Rapo
Valaistus: Tomi Suovankoski

”NUORUKAINEN KATOSI VAASANLAIVALLA Vaasan ja Sundsvallin poliisit tutkivat 18-vuotiaan Juha Soivion katoamista. Viimeksi Soivio nähtiin myöhään sunnuntai-iltana Vaasanlaivojen M/S Fennialla, joka lähti vuoron mukaan Sundsvallista Vaasaan. Vaasan rikospoliisin mukaan Soivion kaksi ystävää tuntuvat olevan varmoja siitä, että Soivio nousi alukseen, joka lähti klo 21. Myöhemmin Soivio lähti hytistään ostamaan juomia, mutta ei koskaan palannut takaisin.”

Näyttelijä Eeva Soivio oli 12-vuotias kun hänen veljensä Juha Soivio katosi.

Mustarastas – eli kadonnut veli on esitys menetyksestä, kaipuusta, toivosta ja parantumisesta. Se on esitys siskosta ja veljestä, äidistä ja tyttärestä sekä pienestä linnusta, joka lensi kerta toisensa jälkeen ikkunalaudalle laulamaan.

Eeva Soivio ja Lauri Maijala ovat koonneet esityksen materiaalin perheen muistojen, todistajanlausuntojen ja Soivion kirjoittaman novellin pohjalta.

Kesto: 1h 25min
La 28.7 klo 16.00


Nina Juustila ja Elina Haanpää
PELKKÄÄ SIIKAA

Toteutus: Nina Juustila ja Elina Haanpää

Maa on jäässä, kasvit on jäässä ja elläimetki on jäässä. Jääkausi vaanii arkeensa kahliutunutta kalamiestä enemmän kuin yksinäisyys. Tapoja valmistautua jääkauteen on monia: sorsat tukeutuvat toisiinsa, pilvet muodostavat lauttoja, mies kalastaa vaimolleen pelkkää siikaa.

Kun kunnon talvi lähestyy ja elo käy kylmäksi, toivoo mies kotona oottavan kupillisen kuumaa ja rakkauden löylyt.

Tämä Osykissa toteutettu pienoisnäytelmä on teräsjäätä, lähes timanttia.

Kesto: 25 min
Su 29.7 klo 13.00


MUU TARJONTA

Outimaija Hakalan taidenäyttely ja festivaalin avajaiset

Outimaijan grafiikan ja veiston tekniikoilla valmistettuja teoksia yhdistää tarinankerronta, sanoilla leikittely ja käsitteellisyys. Kodit, kodittomuus ja juuret ovat olleet viime vuosina hänen teostensa aiheina.

Hailuotoon Pöllän rannalle tuleva paikkasidonnainen ympäristötaideteos jatkaa teemaa. Se on muisto ja hiljainen hetki saarella Isovihan aikaan elämänsä päättäneille sadoille ihmisille. Toisaalta se rinnastuu nykyaikaan ja samalla lailla kodistaan vainoa pakeneviin ihmisiin.

Pe 27.7 klo 14.00


STATION CABMYRE

Henry Cabmyre esittää kappaleitaan jotka kertovat tarinoita eri ihmisistä, tapahtumista ja ilmiöistä ränsistyneiden kaupunkien, nuhjuisten motellien, sekä kaukaisten kanjonien ja rämeiden kulkijan näkemyksellä ja äänellä. Esityskieli englanti.

Kesto: 30 min
Pe 27.7 klo 17.00 & 20.00


SEMINAARI

Seminaarin avaus: Juha Hurme ja Tomi Alatalo: Minna Canth
Muut alustajat: Kizhin museon johtoryhmä sekä filosofian tohtori Tiina Väre

Kesto: n. 2h
La 28.7 klo 13.00


NAAMIO-iltamat + open stage

Naamio kätkee ja paljastaa, on porttina toiseen maailmaan ja tarjoilee kyvyn nähdä toisin. Iltamissa nähdään mm. maailman pienimmän naamion taidetta eli klovneriaa. Tänä vuonna myös ensimmäistä kertaa yleisölle ja esiintyjille avoin open stage – ilmottaudu etukäteen ja tule yksin, kaksin tai ryhmässä esiintymään -lava ja tyyli on vapaa. Yleisöä suositellaan myös pukeutumaan naamio -iltamiin, eli naamioisiin -tavalla tai toisella.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut open stageen: saija.jantti@gmail.com

Kesto: 2h
La 28.7 klo 21.00


TAIDEVANKKURIT

”Olipa kerran vankkuri, joka kulki maantiellä. Äkänen koira alako haukkua kulukuetta, mutta sillä tarttu luu kurkkuun.” Kuvanveistäjäpariskunta Virpi Kanto ja Tapani Kokko vierailevat Hailuoto Teatterifestivaalilla jo kolmatta kertaa taidevankkureillaan, tällä kertaa Marjaniemessä. Vankkureissa esitellään veistoksia ja teoksia ja nähdään huimia sirkusesityksiä!

Kesto: 30 min
Pe 27.7 klo 15.00
La 28.7 klo 12.00 & 15.00


MUKANA

Outimaija Hakala (1983) on Keski-Suomesta Lappiin ja pohjoisesta etelärannikolle muuttanut kuvataiteilija ja taidehistorioitsija.

Tiina Väre on filosofian tohtori jonka erikoistumisalueena on fyysinen antropologia, osteologia sekä paleopatologia. Tehnyt väitöstutkimuksen jossa on muun muassa radiologian ja stabiili-isotooppianalyysien keinoin valottanut Keminmaan 1600-luvun kirkkoherran, Nikolaus Rungiuksen elämää.

Kizhin museo. Kiži (ven. Кижи) on puukirkoistaan tunnettu Äänisen saari Karjalan tasavallassa Venäjällä. Runsaan viiden kilometrin pituinen ja alle 800m leveä saari on Unescon maailmanperintökohde. Vieraanamme seminaarissa Kizhin museon johtaja Jelena Bogdanova, sosiokulttuurisen työn ja ulkosuhteiden osaston johtaja Irina Pavlova sekä tapahtuma- ja projektiyksikön päällikkö Natalia Drobaha.

Iltamissa esiintyvä helsinkiläinen Clownbeat on tutkimuksellinen klovneria –ryhmä, joka nenän kautta havainnoi todellisuutta, tietoisuutta ja psyykeä. Iltamissa klovnit teeman mukaisesti pukeutuvat ja pörhistelevät butoh –tyylisesti ja välittävät tietoa ”tuolta puolen” rituaalisin menoin.

Clownbeat: Tarja Sahlstedt, Henni Kervinen, Suvi Leppänen, Anni Pellikka, Saija Jäntti

OPERAATIO PAULAHARJU

Operaatio Paulaharju on viiden vuoden (2014-2018) mittainen hanke, jossa viedään Juha Hurmeen dramatisoimaa, vuosi vuodelta kehittyvää esitystoimintaa Samuli Paulaharjun teoksesta Tunturien yöpuolta viiteen eri erämaakohteeseen Suomen Lappiin. Vuonna 2018 esitys/esitykset järjestetään Haltilla. Lisätietoja esityksistä, vaellusreiteistä ja muuta tärkeää löytyy nettisivuilta: www.operaatiopaulaharju.fi