AURINKO, KUU JA YKSINÄISYYS

Juha Hurmeen lausuntaesitys, teemalla ”tätä runoa et halunnut kuulla”.

Kesto: 45min
Pe 23.7 klo 16.00


Pentti Haanpää
REPPUSELKÄINEN MIES
Luumäen lyhytproosa teatteri

Ohjaus: Jouni Henttu
Rooleissa: Essi Kosola, Marika Huomolin, Timo Torvinen, Sami Sivonen, Heikki Herva, Tomi Alatalo

Reppuselkäinen mies kulkee halki Kairanmaan ja tarkastelee ajan ilmiöitä pula-ajan Suomessa. Esitys on koostettu viidestä Pentti Haanpään novellista.

Kesto: 40min
Pe 23.7 klo 18.00


Shakespeare
KUNINGAS LEAR

Boksi on linna ja isä-tytär suhteista kertova Shakespearen Kuningas Lear taipuu tanssiksi.
Rooleissa: Saara Hurme, Juha Hurme

The Hot Boxin livetaltiointi

Kesto: 30min
Pe 23.7 klo 20.00


Canth/Hautala
ÄÄNESSÄ MINNA CANTH
KOSKENNISKA

Ohjaus ja käsikirjoitus: Hanna Hautala
Puvustus: Riikka Kononen
Muusikko: Sanna Pirttisalo
Rooleissa: Maija Yrjölä, Sanna Pirttisalo, Eetu Känkänen, Pekka Johansson ja Jouni Rissanen

Neiti Ulrika Wilhelmina Johnsonista tuli rouva Minna Canth. Canthin teokset elävät vielä 2020-luvulla ja siitä eteenpäin. Mutta millaista oli naisen elämä 1800-luvun lopun Suomessa ja mitä siitä ajatteli Minna Canth?

Kesto: 50min
La 24.7 klo 19.00


Irmari Rantamala
HARHAMA

Sovitus ja ohjaus: Juha Hurme
Pääosassa: Tomi Alatalo

Algot Untolan eli Maiju Lassilan pelinavaus kirjailijana oli Irmari Rantamalan salanimellä vuonna 1909 julkaistu muodoton järkäle Harhama, josta selviää sekä Suomen että maailmankaikkeuden demoninen pohjavalu. Tomi Alatalon tähdittämä 40 minuutin versio on käytännöllinen tapa kohottaa kansallissivistystään näiltä osin.

Kesto: 40min
Su 25.7 klo 13.00Juha Hurme
MARJAPUSSI
Paha Kana

Ohjaus: Lao Tse
Muusikko: Kielo Kärkkäinen
Koreografia: Emmi Kallioniemi
Rooleissa: Heidi Kiviharju, Taru Huokkola ja Juha Hurme

Juha Hurme löysi vintiltään Marjapussin jo kadonneeksi luullun käsikirjoituksen. Marjapussi on 2000-luvun alussa Tampereen seurakunnan perheneuvonnan tilaama teos, jossa ratkotaan kiperiä ihmissuhdeongelmia muinaisessa Kiinassa noin 3000 vuotta ennen 2000-luvun alkua.

Kesto: n.45min
Su 25.7 klo 15.00


VIERAILIJAT

THE HOT BOX - leffailta

THE HOT BOX on koottava, kahdeksan kuution esitystila ja online-taidetila, joka tuottaa suoria lähetyksiä nettiin. Monikamerakuvauksella toteutetuissa lähetyksissä nähdään kiinnostavia tekijöitä eri taiteenaloilta. The Hot Box, intiimi, puinen kuutio kootaan aina uusiin maisemiin kunkin taiteilijan valitessa paikan omalle lähetykselleen.

Leffaillassa nähdään Hot Boxin taltiointeja vuosien varrelta.

Pe 23.7 klo 21.00
Kesto: 2h


Hurme-Verigreippi-Shakespeare
TROILUS JA CRESSIDA

Ohjaus: Juha Hurme
Visuaalinen suunnittelu: Jaana Kurttila
Rooleissa: Johanna Keinänen, Anja Lappi, Liisa Ruuskanen, Miko Kivinen ja Vesa Kivinen

Seksiä, väkivaltaa, ovela juoni ja nerokkaita repliikkejä; Troilus ja Cressida on edustava esimerkki maailman parhaan näytelmäkirjailijan tuotannosta.

La 24.7 klo 16.30
Kesto: 70min


Heikki Lahnaoja & Janne Nevala
Raahe- Menton: kahden merenrantakaupungin tarinat

Heikki Lahnaojan merikaupungin uljaaseen menneisyyteen sijoittuva pienoisromaani Raahe 1852-1856 yhdistää maagisen realismin historialliseen romaaniin. Janne Nevalan romaani Menton on tarina kenkätehtaan kirjanpitäjästä, joka häämatkallaan nukkuu yönsä Välimeren rannalla. Esitys koostuu kirjojen tarinoista, Lahnaojan runoista ja Nevalan musiikista.

Su 25.7 klo 16.30
Kesto: 40min


MUU TARJONTA

TAIDENÄYTTELY JA FESTIVAALIN AVAJAISET
VIRPI KANTO - BETONIUNIA

Kuvanveistäjä Virpi Kanto on kehittänyt betonin käyttöä taiteessa läpi koko uransa. Savimuovailun kieli yhdistyy betonitekniikkaan. Sisältö on jatkuvasti yritys vastata kysymykseen: Mikä ihminen on.

Rakastan savimuovailua ja sen valamista muotin kautta betoniin. Se on myös luova prosessi. Työskentelen intuition ja käsillä tekemisen kautta.

Festivaalin avajaiset pe 23.7 klo 14.30 Hailuodon Panimon Pubin yläkerrassa

Näyttely avoinna Panimon Pubin aukioloaikona.

SEMINAARI

SEMINAARIN AVAUS: Juha Hurme ja Tomi Alatalo aiheella Maria Jotuni
MUUT ALUSTAJAT: Jouni Jussila ja Kaisa Karvinen

Kesto: 2h
La 24.7 klo 13.00


TAIDEVANKKURI LINNUNTIE

”Tulipa jälleen kerran vankkuri pitkin maantietä. Äkänen koira tai ei, kokonainen koiralauma alako haukkua kulukuetta, mutta niillä kaikilla tarttu luu kurkkuun.”

Kuvanveistäjäpariskunta Virpi Kanto ja Tapani Kokko vierailevat taidevankkureillaan Hailuoto Teatterifestivaalilla viidettä kertaa. Vankkureissa esitellään veistoksia ja sen ääressä nähdään huimia sirkusesityksiä!

Kesto: 30min
Pe 23.7 klo 14.00 ja La 24.7 klo 12.00


ILTAMAT eaa.

Iltamien ensimmäisessä osiossa:
Teatteri Eurooppa Neljä

ILLALLINEN YHDELLE

Rooleissa: Antti Lattu ja Anneli Karppinen

Illallinen yhdelle pohjautuu Lauri Wylien käsikirjoittamaan pienoisnäytelmään, komediaan ”Dinner for one”. Samaisesta pienoisnäytelmästä on useita tv- ja elokuvafilmatisointeja. Se tarjoaa katsojalle kiireettömän, rauhallisen ja juhlavan hetken 90-vuotiaan Miss Sophien luona.

Kesto: 20min

Iltamissa pohditaan mm: Oliko ennen ajanlaskun alkua kaikki paremmin? Tunnettiinko muinaisessa Egyptissä pyramidihuijaus? Entä saiko Metusalem 900 vuotislahjaksi kunnalta viirin? Lisäksi tutkitaan lumimies Ötzin ruumiinavauspöytäkirjoja.

Tämän vuoden iltamakokonaisuuden on koonnut: eli

Kesto: 2h
La 24.7 klo 21.00


MUKANA

Virpi Kanto on Oulusta kotoisin oleva kuvanveistäjä joka asuu ja työskentelee nykyisin Orimattilassa, yhdessä kuvanveistäjä Tapani Kokon kanssa. Kannon julkisia veistoksia ovat mm. Lahden matkakeskuksen pyörätunnelin 32 kasvon sarja (2017), Kotkan Isopuistossa (2015) ja Oulun kaupungin arkiston edessä oleva Tiedon vuoksi (2004).

Kaisa Karvinen on Helsingissä toimiva arkkitehti, joka on kiinnostunut julkisen tilan ilmiöistä, arkkitehtuurin aktiivisista muodoista ja roolipelaamisesta kaupunkitutkimuksen tekemisen tapana. Työskentelee parhaillaan (Re)configuring Territories -tutkimushankkeen kuraattorina Viron Narvassa.

Jouni Jussila on Oulun yliopiston entinen revontulitutkija jonka elämässä revontulet ovat näytelleet isoa osaa kohta 25 vuoden ajan. Jussila on julkaissut revontulista kaksi kirjaa: Aurora - revontulien taivaallinen näytelmä ja Revontulibongarin opas. Tutkijan tausta ja kiinnostus luontoon ja luontokuvaukseen ovat antaneet vahvan taustan ymmärtää, ennustaa ja ikuistaa tätä yhtä luonnon kauneimmista ilmiöistä.

Verigreippi on Tanssiteatteri Minimin tanssijakonkareiden; Anja Lapin, Johanna Keinäsen ja Liisa Ruuskasen perustama ryhmä. Ryhmä esiintyy yhdessä parin vuoden välein, Hailuoto Teatterifestivaalilla se on vieraillut vuosina 2009 ja 2014.

Teatteri Eurooppa Neljä eli TE4 on Suomen suurin kiertävä ammattiteatteri. Vaihtuvaan ohjelmistoon kuuluu lastenteatteria, ravintolakabareita, aikuisten näytelmiä ja erilaisia mittatilausnäytelmiä.