Ohjelmisto

VÄINÄMÖINEN, MÄINÄMÖINEN JA ZÄINÄMÖINEN

Kalevalan Ydinfysiikka

Käsikirjoitus: lapset
Dramatisointi: Juha Hurme
Ohjaus: työryhmä
Visualisointi: Kati Rapia
Muusikko: Tuuli Kainulainen
Rooleissa: Roosa Söderholm, Emma Castrén, Tuuli Kainulainen ja Eetu Känkänen

Tämä eritysesti lapsille suunnattu seikkailu perustuu 10 – 12 -vuotiaiden koululaisten kirjoittamiin tarinoihin, joiden aihepiirinä on itämerensuomalainen muinaisrunous, siis se valtava muistiinmerkitty aineisto, jonka pohjalta Lönnrot väärensi Kalevalan. Meno on hurjaa.

Yhteistyötuotanto KalevalaFest ry:n kanssa.

Pe 21.7. klo 16.00
Kesto: 45 min 

BASILIUS

Koskenniska ryhmä

Käsikirjoitus ja ohjaus: Jouni Rissanen
Rooleissa: Maija Yrjölä, Pasi Lappalainen, Hanna Hautala, Elina Piippo, Sanna Pirttisalo, Heikki Herva ja Jussi Kononen
Visuaalinen ilme: Riikka Kononen

Tämä episodimainen teos kurkistaa Suomen ensimmäisen äänilevylle äänensä antaneen Pasi (Basilius) Jääskeläisen (1869-1920) elämään. Ja totta vie, se oli ihan muuta kuin nuo jäljelle jääneet raihnaiset ja rahisevat tallenteet antavat ymmärtää. Eläköön Basilius ja hänen kaltaisensa!

Pe 21.7. klo 18.00
Kesto: 50min

VISIT SAVONLINNA

Oklahoman Ulkoilmateatteri

Käsikirjoitus ja ohjaus: Juha Hurme
Musiikki: Kielo Kärkkäinen
Turistioppaina: Taru Huokkola, Telma Niittymäki, Kielo Kärkkäinen ja Juha Hurme

Esityksessä tutustutaan Savonlinnan hienoimpiin nähtävyyksiin ja kulttuurihistoriallisiin aarteisiin. Kun on nähnyt esityksen, ei ole enää syytä matkustaa Savonlinnaan.

Pe 21.7. klo 19.30
Kesto: 40min 

Kafkaa ja muuta kakkaa

TAIVAALLE PIIRTYVÄ PUOLIYMPYRÄ

Keittiö, työ ja ryhmä

Käsikirjoitus ja ohjaus: Matti Rasi
Koreografia: Elina Tähtelä
Rooleissa: Marjo Hallila, Taru Huokkola, Juha Hurme, Kielo Kärkkäinen, Pia Puustelli, Pasi Lappalainen, Tao Pesu, Voitto Pohjola, Jouni Rissanen, Eija Ranta ja Elina Tähtelä

“In diesem Augenblick ging über die Brücke ein geradezu unendlicher Verkehr.”

Hengittääkö hän edes

mies, joka ei hengitä

ei ole kuollut

La 22.7. klo 16.00
Kesto: 30min

Hautala & Tähtelä

SININEN HETKI


Käsikirjoitus ja ohjaus: Hanna Hautala
Koreografia: Elina Tähtelä
Näyttämöllä: Elina Tähtelä

Tanssiteatterieos, joka tutkii sitä kulminaatiopistettä missä yksilön kokema raskas todellisuus muuttuu kevyeksi. Sininen hetki tuntuu valtaavan koko kehon, se tyhjentää keuhkot ja liimaa jalat lattiaan, mutta se on hetki, joka kuitenkin hälvenee. Mihin se katoaa ja mikä siihen vaikuttaa?

La 22.7. klo 18.00
Kesto: 30min

Haanpää

HETA RAHKO KORKEASSA IÄSSÄ

Luumäen lyhytproosa teatteri

Ohjaus: Jouni Henttu
Näyttämöllä: Essi Kosola

Novellitaiteen mestarin, Pohjoisen Suomen kuvaajan, kirjailija Pentti Haanpään, teos sovitettuna monologiversiona Luumäen lyhytproosa teatterin tyyliin.

Su 23.7. klo 14.00
Kesto: 30 min

ALEKSIS KIVI -MUUNNELMIA 3.

Nelipolviset trokeet

Ohjaus: Juha Hurme
Rooleissa: Taru Huokkola, Telma Nuottimäki,
Myy Lohi ja Juha Hurme

Esitys sisältää hämmästyttäviä tietoja Aleksis Kivestä sekä tulishown. Mukana on myös Kiven harvinaisia tekstejä uusina sävellyksinä.

Su 23.7. klo 16.00
Kesto: 45 min

Vierailijat

Anttila & Työryhmä

MESTARINNA LUONTO

Käsikirjoitus: Ilona Anttila ja työryhmä
Rooleissa: Mia Silvennoinen, Mia Lindholm, Ilona Anttila, Katri Tenetz sekä Taru Huokkola

Verenkarvaisen kaunis ja kokemuksellinen esitys ihmisen luontoyhteydestä. Mestarinna Luonto on esitysmatka paikallisluontoon, joka sisältää teatteri- ja tanssi sekä ympäristötaiteen kohtauksia nivoen ne yhteen nykysirkustaiteen ja sen välineiden avulla, luonnon lavasteita ja ääniä unohtamatta. Kollektiivisen kohtauskokemusten kautta, esitys tekee eläväksi teoksen perusprinsiippejä kuten suomalaisuuden sielun, persoonalliset yhteytemme luontoon ja käsittelee hyvinvointivaltiomme perustaa, vastuuta kanssaihmisistä. 

Esitykseen saa mielellään osallistua avojaloin ja esityksen lopussa yleisö voi liikkua esiintyjien mukana rantavedessä.

Pe 21.7. klo 21.30
La 22.7. klo 22.30
Kesto; 1h 15min, riippuen maastosta, ja yleisön osallistumisesta sekä sääolosuhteista.

Välinoro

KOTILEIKKI & LYHYT ELOKUVAT


Teoskokonaisuus: Anne Välinoro
Nukketaiteilija: Erja Mikkola
Äänimaailma: Joonatan Huuki

Koti on uneen silitys ja mankeloitu, viileä lakana. Kotileikki -esitys kertoo elämän eri kodeista ja niiden jättämistä muistoista kahden yhdeksänkymppisen naisen elämässä. Toinen heistä on evakko, joka joutuu jättämään sodan vuoksi Karjalan kotinsa kahdeksanvuotiaana, toisen elämän kiinnekohdat löytyvät Savosta pikkupiikana ja välillä ulkomailtakin. (Kesto: 27 min)

Karvan verran -elokuva (2018) kertoo huumorilla ikänaisesta ja hänen ulkonäköpaineistaan. Hilkalla, 88v.on liian kihara tukka. Hiusmuistojen kautta hän käy dokumentissa läpi omia avainkokemuksiaan. Hiusongelmaankin löytyy lopulta ratkaisu. (Kesto: 20 min)

Savonlinnan parturi – Hiustenveistäjä Taneli Muhonen (2017) on kertomus 50 vuoden uran tehneestä savonlinnalaisesta parturista, jonka elämässä leikki, keksinnöt ja huumori tuovat elinvoimaa. (Kesto: 27 min)

Su 23.7. klo 12.00
Teosten kokonaiskesto n. 1h 20 min

Muu tarjonta

TAIDENÄYTTELY JA FESTIVAALIN
AVAJAISET


RAMI MARJAMÄEN TAIDENÄYTTELY: PÖLLÖT

Näyttelyssä on esillä 15 kuvateosta. Tekniikkana on käytetty laserkaiverrusta puulle. Kaiverrukset on tehnyt Kreetta Mäkinen. Puulajeina ovat haapa, tervaleppä, vaahtera ja mänty. Kuvat on otettu erilaisilla kameroilla, ja ne eivät ole perinteisiä dokumentaarisia luontokuvia. Lähinnä juuri teknisten seikkojen vuoksi kuvat ovat lähempänä taidekuvien maailmaa. Näyttelyn kuvat on otettu Ikaalisissa, Jämijärvellä jaHailuodossa.

Festivaalin ja taidenäyttelyn avajaiset Hailuodon Panimolla pe 21.7. klo 14.00

Kuvataidenäyttely avoinna Panimo Pubin  aukioloaikoina.

SEMINAARI


Seminaarin avaus: Juha Hurme

MUUT ALUSTAJAT: Mika Hallila ja Rami Marjamäki

Kesto: 2h

LONELY SOCK-KOLLEKTIIVI


Ryhmä esittää ennennäkemättömiä ja kuulemattomia lasten- ja muun musiikin klassikoita kaikilta aikakausilta (lauluja 0 – 100-vuotiaille).

Esiintyjinä festivaalilla vierailevia taiteilijoita.

La 22.7. klo 12.00

ILTAMAT


Iltamien ensimmäisestä puoliskosta vastaa artisti heliheidisusanna. Iltamien musiikillinen kokonaisuus rytmittyy näyttämöllisellä kerronnalla. Entä jos konserteissa ei olisikaan välispiikkejä vaan välitoimintoja ja välitekoja?

Toisella puoliskolla tanssitaan Juha Hurmeen äänilevytanssien tahtiin!

La 22.7. klo 20.00
Kesto: 2h

Mukana

Rami Marjamäki on tamperelainen valokuvaaja. Ammatissaan hän nauttii siitä, että työ on monipuolista. Eniten hän kuvaa erilaisille sanoma- ja aikakausilehdille ja yrityksille. Pöllöjä hän on kuvannut reilut 30 vuotta ja juuri lintujen kuvaamisesta hän sai kipinän pohtia että olisiko valokuvauksesta myös ammatiksi.

Mika Hallila on suomalainen kirjallisuudentutkija, filosofian tohtori ja kirjallisuuden teorian dosentti Jyväskylän yliopistosta. Kaksikymmentäviisivuotisen tutkijauransa aikana hän on mm. toiminut kirjallisuuden professorina Itä-Suomen, Jyväskylän ja Varsovan yliopistoissa. Hallila tutkii monialaisesti suomalaista ja ulkomaista nykykirjallisuutta, uusimpana tutkimusnäkökulmanaan metamodernismi. Hän on myös kirjoittanut romaanin teoriaa ja tutkimuksen tupakoinnin kulttuurisista merkityksistä suomalaisessa kirjallisuudessa.  

Heli Lyytikäinen on heliheidisusanna -artistinimen takana. Heli on Kuopiosta lähtöisin oleva muusikko- näyttelijä. Kesän 2023 korvilla julkaistavaa musiikkia Lyytikäinen kuvailee moderniksi laulelmaksi, jossa teemoina ovat lähteminen ja jääminen.

Anne Välinoro (s.1961) on tamperelainen, Iisalmessa syntynyt kulttuuritoimija ja -toimittaja, joka työskenteli ennen freelanceriksi heittäytymistään vuodet 1995-2018 Aamulehden kulttuuri- ja teatteritoimittajana. Nykyään hän vie ohjaamiaan teatteri- ja elokuvatuotantoja ikääntyneiden palvelutaloihin, gallerioihin ja yhteisöihin. Esityksiä on nähty kaikissa Pohjoismaissa, Espanjassa ja Tsekissä.


Erja Mikkola on tamperelainen nukketaiteilija ja maskeeraaja.

Joonatan Huuki on Tampereella työskentelevä taiteilija ja äänituottaja.


Karvan verran -elokuvan ohjaus ja käsikirjoitus: Anne Välinoro, kuvaus: Tiina Makkonen, äänityö: Kyösti Kallio, leikkaus: Jan Senius, tuotanto: pyypic

Savonlinnan parturi – Hiustenveistäjä Taneli Muhonen -elokuvan käsikirjoitus: Anne Välinoro, ohjaus: Anne Välinoro ja Jan Senius, kuvaus ja leikkaus: Jan Senius, tuotanto: pyypic