Ohjelmisto

Hautala & Tähtelä

SININEN HETKI

Käsikirjoitus ja ohjaus: Hanna Hautala
Koreografia: Elina Tähtelä
Äänitys: Jussi Kononen
Näyttämöllä: Elina Tähtelä

Tanssiteatteriteos, joka tutkii sitä kulminaatiopistettä missä yksilön kokema raskas todellisuus muuttuu kevyeksi. Sininen hetki tuntuu valtaavan koko kehon, se tyhjentää keuhkot ja liimaa jalat lattiaan, mutta onneksi se on hetki, joka kuitenkin hälvenee. Mihin se katoaa ja mikä siihen vaikuttaa?
Yleisön pyynnöstä uusintaesitys!

Pe 19.7. klo 16.00
Kesto: 30min

LUOJAN VIRSI

Paha Kana

Dramatisointi ja ohjaus: Juha Hurme
Musiikki: Kielo Kärkkäinen
Rooleissa: Taru Huokkola, Telma Nuottimäki, Kielo Kärkkäinen ja Juha Hurme

Esitys sisältää Okki Gordeisen vuonna 1897 Repolassa, Aunuksen-Karjalassa perinteenkerääjä Karttuselle laulaman kansanevankeliumin, jonka alkumuoto palautuu keskiajan Suomeen tai Karjalaan. Toisena osana esitetään Eino Leinon runodraama Herramme, vapahtajamme, joka on julkaistu Helkavirsien II-osassa vuonna 1916.

Pe 19.7. klo 20.00
Kesto: 45min

Maria Peura

TUNKEILIJAT

Ohjaus: Elina Knihtilä
Lavalla: Onerva Tikka

Tunkeilijat-monologi pohjautuu Maria Peuran novellikokoelmaan Tunkeilijat. Monologissa porvoolaisen vastaanottokeskuksen johtaja toivottaa turvapaikanhakijoita tervetulleeksi Suomeen. Edessä on vaarallinen joen ylitys.

Tekijänoikeuksia valvoo Drama Corner.

La 20.7. klo 12.00
Kesto: 15min

Unto Iisakki Koskela

KUUBALAINEN SERENAADI

Koskenniska

Äänessä: Sanna Pirttisalo, Hanna Hautala ja Jouni Rissanen

Pirttisalo konsertoi, siinä ohessa Hautala tulkitsee Unto Koskelan (1908-1934) meriaiheisia runoja ja lukee otteita muistakin hänen teoksistaan. Saatteeksi Rissanen kertoo miten tämä raumalainen nuorena kuollut runoilija ja prosaisti liittyy kulttuuripitäjä Haapaveden kuvioihin. Tämä teos päättää Koskenniska-ryhmän Haapavesi-aiheisten esitysten sarjan.

La 20.7. klo 16.00
Kesto: 35min

Pentti Haanpää

NUORI NARKAUS & HETA RAHKO KORKEASSA IÄSSÄ

Asuntovaunuteatteri

Näyttämöllä: Timo Torvinen ja Essi Kosola
Taustajoukoissa: Jounit; Rissanen ja Henttu, Antti Lattu ja Riikka Kononen

Nuori Narkaus ei vanhene koskaan, mutta Heta Rahko sitäkin enemmän. Harvoin tarjolla mutta nyt on ja tästä eteenpäin, kaksi Haanpään parasta ”juttua” yhdellä kertaa. Tämä festivaalin tarjoama ”tuplabuukkaus” on samalla AVT:n maailmankiertueen lähtölaukaus.

La 20.7. klo 17.30
Kesto: 60min

Elvi Sinervo ja pisteen verran Kafkaa

NEIDONKAIVO

Keittiö, työ ja ryhmä

Käsikirjoitus ja ohjaus: Matti Rasi
Koreografia: Elina Tähtelä
Puvustus ja tarpeisto: Maija Hakala
Näyttämöllä: Mervi Koskinen, Taru Huokkola, Juha Hurme, Kielo Kärkkäinen, Pasi Lappalainen, Telma Nuottimäki, Tao Pesu, Voitto Pohjola, Eija Ranta, Lenni sekä suuri joukko muita taiteilijoita.

”Joka ainoa minulle lausuttu kaunis sana on valhetta vain, jos huomenna samojen huulten herjattavana ovat he, joilta voimani sain.” (Elvi Sinervo) 
”Siellä asuu kummaa väkeä! Voitko kuvitella, ne eivät nuku! Minkä takia ne eivät nuku? Koska eivät väsy. Koska ne ovat hulluja. Eivätkö hullut sitten väsy? Kuinka hullut voisivat väsyä?”(Franz Kafka)

La 20.7. klo 19.30
Kesto: 40min

JOUKO LAINE

Vaara-kollektiivi

Käsikirjoitus ja ohjaus: Juha Hurme
Visualisointi: Pirkko Paananen
Äänisuunnittelu: Tuuli Kainulainen
Valosuunnittelu ja näyttämötekniikka: Pekka Moilanen
Rooleissa: Karoliina Kuvaja, Juho Yli-Lonttinen ja Panu Huotari

Jouko Laine on kalevalainen pienoisperhedraama Ainosta, veljestä ja äidistä. Se on karmea kertomus pahasta perheestä, jossa kuolemakaan ei sovita äitien tekemiä mokia. Esitys sisältää myös hiihtoa ja latumuunnoksia. Se on omalla tavallaan hauska.

Su 21.7. klo 13.00
Kesto: 45min

Pentti Haanpää

JUTUT

Luumäen lyhytproosateatteri

Vastaava muistelija: Jouni Henttu
Rooleissa: Essi Kosola, Timo Torvinen, Pasi Lappalainen, Mikko Ahonen, Tomi Alatalo, Sami Sivonen, Marika Huomolin, Mikko Timonen ja Jouni Henttu

Juha Hurmeen 2005 ohjaaman ja Matti Rasin lavastaman novellikoosteen reinkarnaatio ja päivitys ilman Hurmetta ja Rasia. Työryhmä on yrittänyt kaivella muistin syövereistä, mitä tapahtui 19 vuotta sitten…Teos sisältää runsaasti musiikkia ja lavalla nähdään mm. parrakkaita naisia ja lentävä hauki. Esitys on lyhytproosateatterin Haanpää -trilogian neljäs osa!!

Su 21.7. klo 14.30
Kesto: 60min

VEISUUTILAISUUS


Veisuutilaisuus, jossa veisataan Kielo Kärkkäisen johdolla virret 311, 303, 301, 291, 299 ja 307. Tilaisuus alkaa Juha Hurmeen pienellä puheella teemasta AAA: armo, anteeksianto ja avaruus.

Su 21.7. klo 16.00
Kesto: 40min

Vierailijat

OLKAA HYVÄ JA POISTUKAA

Norppalive666

Käsikirjoitus ja ohjaus: työryhmä
Koreografia: Oona Jama
Musiikki: Santeri Rautiainen
Visualisointi ja Puvustus: Sara Lohiniva
Näyttämöllä: Oona Jama, Sara Lohiniva, Mariia Rauramo, Santeri Rautiainen

Edistys saapuu saarelle.  Esitys on täydellinen ajankohtaisen kommentaarin ja kaunotaiteiden sulokylpy. Teoksen nähtyään katsojalle saattaa tulla tarve muuttaa kaikki.

Pe 19.7. klo 18.00
Kesto: 30 min. 

KESÄILTA HAILUODOSSA

EDU KETTUNEN & MIKA KUOKKANEN

Tunnelmaa huokuva nuorisoseuran talo, kesäilta ja toivemusiikkia. Lauteilla Edu Kettunen ja Mika Kuokkanen, duetto, joka ei enempää esittelyjä kaipaa. Ilta täynnä iki-ihania Edu Kettusen kappaleita vuosikymmenten varrelta. Tänä vuonna Iltamien tilalla tämä ainutkertainen ja herkullinen konsertti.

La 20.7. klo 21.00
Kesto: 2 x 45min 

Muu tarjonta

TAIDENÄYTTELY JA FESTIVAALIN
AVAJAISET


JOHANNA RIEPULAN NÄYTTELY: KAISLAA – KIERRELLEN, KAARRELLEN

Kaisla on ihana, ekologinen lähimateriaali, jota on hyödynnetty lukuisin tavoin kautta aikojen. Näyttely haluaa osaltaan tutustuttaa kävijät tunnistamaan järvikaislan sekä esitellä sen erilaisia mahdollisuuksia. Panimon vintillä on esillä järvikaislasta valmistettuja tuotteita ja teoksia, joista osa on perinteistä kaislanpunontaa ja osa villimpää punonnan sovellusta ja syntynyt kokeilevammalla otteella.

Festivaalin ja taidenäyttelyn avajaiset Hailuodon Panimolla pe 19.7. klo 14.00

Avajaisten yhteydessä esiintyy muusikko Sanna Pirttisalo.

Taidenäyttely avoinna Panimo Pubin aukioloaikoina.

SEMINAARI

SEMINAARIN AVAUS: Juha Hurme ja Tomi Alatalo: Eeva Kilven tuotanto

MUUT ALUSTAJAT: Jorma Luhta, Elina Koivisto ja Maiju Suomi

La 20.7. klo 13.00
Kesto:2h

TYÖPAJA: Arkkitehtuuria ihmistä laajemmassa maailmassa

Seminaarissa alustajina toimivat arkkitehdit Koivisto & Suomi pitävät yleisölle maksuttoman työpajan heti seminaarin jälkeen. Työpajassa hajaannutaan tutkimaan ympäristöä itsenäisesti, palaten lopulta jakamaan kokemuksia. Ei ennakkoilmoittautumista!

Työpajassa pohditaan yhdessä elämän yhteenkietoutunutta luonnetta ja monilajista hoivaa. Siinä asetutaan paikkaan, jossa toislajisten vaikutus on arkiympäristöämme voimakkaammin läsnä. Herkistymme kuuntelemaan. Millä tavoin elävä ja eloton asettuu vuorovaikutukseen? Miten voimme tehdä kotimme maailmaan muuta elämää ja elotonta ympäristöä kunnioittaen?

Kesto: 1,5h

Mukana

Jorma Luhta on Seinäjoella syntynyt, tätä nykyä Pudasjärvellä asuva luontokuvaukseen erikoistunut valokuvaaja ja kirjailija. Luhta syntyi melkein sokeana, mutta synnynnäinen harmaakaihi saatiin korjattua useissa leikkauksissa kouluikään mennessä. Kun Luhta aloitti kuvauksen, sanaa ”luontokuvaus” ei ollut vielä keksitty. Luhdan tunnetuimpiin valokuvateoksiin kuuluvat mm Kurkimaa (1980) ja Metson kuolema ja Aapaa (1987), viimeisimpänä Tunturipöllö (2022). Valokuvanäyttely The Magic Forest on kiertänyt Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Keski-Euroopassa. Luhta on saanut valokuvataiteen valtionpalkinnon kahdesti, vuosina 1974 ja 1993.

Elina Koivisto ja Maiju Suomi ovat arkkitehteja, jotka haluavat rakentaa hyvää elinympäristöä ihmisille ja muille eliöille. Suunnittelu- ja tutkimustyössään he pyrkivät luomaan moniaistisia tilakokemuksia sekä edistämään luonnon ja kulttuurin moninaisuutta. He ovat toteuttaneet mm. Alusta-paviljongin monilajiseksi kohtaamispaikaksi Helsinkiin. Molemmat tekevät käytäntölähtöisiä väitöskirjojaan Aalto-yliopistossa.

Edu Kettunen on palkittu laulaja ja lauluntekijä. Hän aloitti uransa Broadcast-yhtyeen kitaristina mutta siirtyi myöhemmin soolouralle. Kettusen tekstit ammentavat rytmisen rakenteensa osalta runsaasti vaikutteita Skandinavian eeppisestä lyriikasta ja niissä on siten nähtävissä myös kalevalaista perinnettä. Kettunen on saanut Juha Vainion rahaston tunnustuspalkinnon vuonna 2006. Kettusen tunnetuin sanoittama ja säveltämä kappale on ikivihreä Lentäjän poika.

Mika Kuokkanen on monipuolinen, taitava laulaja-lauluntekijä, joka on tullut tunnetuksi yhtenä Hoedown-yhtyeen laulajana ja muusikkona sekä kitaristina J.Karjalaisen Lännen-Jukka String Bandissä sekä Ninni Poijärven yhtyeessä. Ulkomaisista artisteista Kuokkanen on työskennellyt mm Joshua Jamesin, Levon Helmin ja James Blundellin kanssa.

Johanna Riepula on käsityö- ja kulttuurialan freelancer, erikoistekniikoiden artenomi Siikalatvan Mankilasta. ”Kaislatätinä” tunnettu Riepula toimi myös yhtenä päärakentajana vuonna 2019 Mankilanjärveen rakennetulle kaislaveneelle.

Sanna Pirttisalo on haapavetislähtöinen muusikko ja musiikinopettaja. Hän ei vielä tiedä omaa genreään, sillä hän rakastaa kaikenlaista hyvin ja sydämellä tehtyä musiikkia ja tekee itsekin kaikkea mahdollista ja mahdotonta. Sen hän kuitenkin tietää, että musiikki on parasta tehtynä ja nautittuna yhdessä.